Hesburgerin vastuullisuusohjelma
Vastuullisuusohjelma on työkalu, jolla Hesburger johtaa ja seuraa vastuullisuuttaan. Alla luetellut neljä tavoitetta valikoituivat sisäisen vastuullisuustyön tuloksena ja niiden tarkoitus on kehittää Hesburgerin vastuullisuutta entistä paremmalle tasolle. Kullekin tavoitteelle on määritelty toimenpiteet ja niiden toteutuksesta vastaavat henkilöt sekä toteutuksen mittarit ja aikataulut.
Hesburgerin vastuullisuusohjelman tavoitteet
- Hesburger kasvattaa käyttämiensä kotimaisten elintarvikeraaka-aineiden osuutta. Lue lisää.
- Hesburger seuraa toimintansa ympäristövaikutuksia ja tekee pitkäjänteistä työtä toiminnastaan aiheutuvien haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Lue lisää.
- Hesburger lisää toimintaansa, tuotteisiinsa ja henkilöstöönsä liittyvää viestintää ja tuo yritysvastuuseen liittyviä asioita esiin myös markkinoinnissaan. Lue lisää.
- Hesburger lisää perheyrityksen henkilöstön yhteenkuuluvuutta ja parantaa entisestään työtyytyväisyyttä. Lue lisää.
Vuonna 2017 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Tuotevalikoimaan lisättiin mahdollisimman kotimaisista raaka-aineista koostuva tuote Jättipekonihampurilainen.
- Siirryttiin ainoastaan kotimaisen sianlihan käyttöön.
- Otettiin käyttöön työkalu raaka-aineiden kotimaisuuden seuraamiseen.
- Kaikki Hesburgerin omistamat kiinteistöt, joissa on aurinkosähköpaneeleita, liitettiin yhteiseen digitaaliseen seurantajärjestelmään ja aurinkosähkön tuotto tuotiin myös asiakkaiden nähtäville.
- Kesäkuussa 2017 Hesburgerin 268 ravintolasta 115 siirtyi käyttämään tuulisähköä. Nämä tuulisähkösopimukset koskevat Hesburger franchise -antajayhtiö Burger-In Oy:n ravintoloita ja muita kiinteistöjä, joiden sähkön yritys hankkii.
- Tuotteiden hiilijalanjäljen kompensoinnista viestittiin monessa kanavassa ja kompensoinnin vaikutusten seuranta aloitettiin.
- Julkaistiin vuosittain päivitettävä vastuullisuusraportti.
- Vastuullisuusasioiden näkyvyyttä markkinoinnissa lisättiin.
- Järjestelmällinen vuosittainen raportointi Hesburgerin tarjoamien koulutusten suorittaneiden työntekijöiden määristä, työntekijöiden hyvinvoinnista ja työtyytyväisyyskyselyyn vastanneiden työntekijöiden määristä aloitettiin. Työtyytyväisyyskyselyssä huonoimman arvion saava kysymys nostetaan vuosittain erityisen kehittämisen kohteeksi ja sen tuloksista viestitään tehostetusti.
Vuonna 2018 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Otettiin käyttöön 75 gramman suomalainen naudanlihapihvi.
- Hesburger sitoutui tavoitteeseen siitä, että majoneesin valmistuksessa käytetään Suomessa vain lattia- tai luomukanaloissa tuotettuja kananmunia vuoteen 2021 mennessä. Lue lisää.
- Hesburgerin sisäisissä tiedotteissa oli joka kuukausi vastuullisuutta koskeva tietoisku.
- Jokaisessa henkilöstölle suunnattuun Makuasiaa-lehden numerossa oli artikkeli eri vastuullisuustavoitteiden toteutumisesta.
- Hesburger julkaisi laajaa huomiota saaneen ilmastonmuutosaiheisen dokumentin. Katso dokumentti.
- Hesburgerin jälkiruokavalikoimaan lisättiin Jädeburger, joka tehdään suomenkarjan maidosta ja kaurakekseistä. Jädeburgerit tehdään käsityönä Vantaalla.
- Hesburger aloitti Suomessa keskitetymmän yhteistyön jätealan yrityksen kanssa. Yhteistyön tavoitteena parantaa seurantaa ja tuoda kierrätysammattilaisten näkökulma mukaan jätteiden keräämiseen ja kierrätykseen Hesburgerilla.
- Vuonna 2018 käyttöön otettu työvaatemallisto on entistäkin ekologisempi. Työvaatteissa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja, kestäviä valmistusmenetelmiä ja vaatealan uusia innovaatioita.
Vuonna 2019 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Hesburgerin oma kasviproteiinitehdas valmistui ja aloitti toimintansa Kaarinassa keskusvarasto Hes-Pron yhteydessä.
- Hes-Prolle valmistui myös mittava aurinkovoimala ja energiaa säästävä kylmäkoneyksikkö. Myös Hesburger Liminka sekä Hes-Pron yhteydessä sijaitseva, Wisdomic Oy:lle vuokrattu kiinteistö saivat katolleen aurinkopaneelit.
- Hesburger ilmoitti tavoitteekseen, että vuoteen 2030 mennessä puolet Suomen Hesburger-ravintoloiden myymistä tuotteista on lihattomia.
- Otettiin käyttöön Hesburgerin sisäisen viestinnän mobiilikanava Hese-seinä. Hese-seinällä viestitään henkilöstölle tärkeistä ajankohtaisista asioista, julkaistaan ravintoloiden tuottamaa sisältöä ja tuodaan esiin Hesburgerin vastuullisuutta käsitteleviä aiheita ja niihin liittyviä toimenpiteitä. Hese-seinän myötä videoiden käyttöä lisättiin huomattavasti Hesburgerin sisäisessä viestinnässä vuonna 2019.
- Tuotevalikoimaan lisättiin ensimmäinen oman kasviproteiini tehtaan valmistaman pihvin sisältävä tuote, Veke-hampurilainen, sekä kanamunaton Veke-majoneesi.
- Vuoden 2019 aikana Hesburger luopui kokonaan muovipilleistä Suomessa. Pillien kulutus vuonna 2019 oli 7 miljoonaa kappaletta edellisvuotta vähemmän.
- Hesburger on jatkanut ponnisteluja jätelajittelun mahdollistamiseksi ravintoloiden asiakastiloissa. Toimivaa lajittelutapaa kehitetään ravintoloissa tehtävillä pilottikokeiluilla. Hesburger tekee lajittelun osalta tiivistä yhteistyötä niin pakkausvalmistajien kuin jätehuollon ammattilaistenkin kanssa.
- Hesburger Helsinki Kasarmitori remontoitiin kiertotalousperiaatteella. Ravintola on sisustettu lähes täysin Hesburgerin omasta toiminnasta syntyneellä jätteellä ja ylijäämämateriaalilla.
- Hesburger Liminkaan asennettiin latauspisteet sähköautoille.
Vuonna 2020 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Vuonna 2020 vallinnut koronapandemia teki vuodesta monella tavalla poikkeuksellisen. Ravintoloita koskevat rajoitukset johtivat Hesburgerilla lomautuksiin, mutta henkilöstöä ei jouduttu koronan vuoksi irtisanomaan.
- Hesburgerin vakiotuotevalikoimaan lisättiin oman tuotekehityksen tuloksena syntyneet VEKE® -majoneesi naturel ja VEKE® -juustokasvishampurilainen.
- Vuoden 2020 lopussa Suomen Hesburger-ravintoloiden myymistä tuotteista 10 % oli lihattomia.
- Hesburger Parkano HeseStoppiin asennettiin 138 aurinkopaneelia (á 46 kWp).
- Pakkauskehityksessä Hesburgerilla testattiin useita muovisten aterimien korvaajia, aloitettiin muoviset kannet korvaavan tuotteen etsintä, vaihdettiin Smoothie-mukit kartonkisiin kierrätyksen tehostamiseksi ja korvattiin osa kahvikuppien materiaalista kierrätyskartongilla.
- Hesburger oli mukana ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön alullepanemassa hävikin vähentämiseen keskittyvässä Rakasta joka murua -kampanjassa.
- Hesburger Mikkeliin asennettiin lajittelulinjasto osana projektia, jossa kehitetään jätteiden lajittelua Hesburger-ravintoloiden asiakastiloissa.
- Hesburger julkaisi koosteen Hyvää työtä 2020 -projektin puitteissa aikaan saaduista, henkilöstöä koskevista uudistuksista.
- Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri myönsi vuoden 2020 Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen Hesburgerille. Tunnustuksen taustalla on pitkäjänteinen työ yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
- Tampereen Hesburger-ravintoloihin lanseerattiin Tier-potkulautojen akunvaihtopisteitä. Yhteistyö kannustaa kaupunkilaisia vihreämpään liikkumiseen.
Vuonna 2021 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Hesburger Turku Kastuun asennettiin 93 aurinkopaneelia (á 36 kWp) ja Hesburger Kaarina Laarikadulle asennettiin 71 aurinkopaneelia (á 29 kWp).
- Hesburger Järvenpää Drive-in -ravintolaan asennettiin lajittelulinjasto osana projektia, jossa kehitetään jätteiden lajittelua Hesburger-ravintoloiden asiakastiloissa.
- Hesburger oli mukana hävikin vähentämiseen keskittyvässä Rakasta joka murua -kampanjassa.
- Hesburger aloitti kiertotalousyhteistyön pitkäaikaisen kumppaninsa Nesteen kanssa. Lokakuusta 2021 alkaen Hesburgerin käytetty paistoöljy kierrätetään Neste MY uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi ja Hesburgerin omat rekat siirtyivät käyttämään polttoaineenaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Lue lisää:
- Tier-sähköpotkulautojen akunvaihtopisteitä tuotiin Tampereen lisäksi Helsingin, Turun, Lahden, Espoon ja Vaasan Hesburger-ravintoloihin.
- Hesburger otti käyttöön Puolet lihatonta 2030 -tavoitteen ajantasaisen seurannan osoitteessa hesburger.fi/vastuullisuus.
- Hesburgerin logistiikassa käytettävistä, rikkoutuneista kuljetuslaatikoista alettiin valmistaa tarjottimia ketjun ravintoloihin.
- Kertakäyttöisten muovipakkausten vähentämistä koskevan EU-direktiivin (2019/904/EU) myötä Hesburgerinkin kylmä- ja kuumajuomapikareihin lisättiin kesästä 2021 alkaen direktiivin edellyttämä muovimerkintä.
- Hesburgerin hiilijalanjälki hyvitettyjen tuotteiden valikoima kasvoi. 2.1.2021 alkaen Hesburger hyvittää Kerroshampurilaisen, VEKE®-soijakasvishampurilaisen, VEKE®-juustokasvishampurilaisen, VEKE®-soijatortillan ja VEKE®-soijatikkujen hiilijalanjäljet kokonaisuudessaan.
- Muoviaterimet vaihdettiin puisiin.
- Hesburger otti käyttöön koko henkilöstöä koskevat kannustelisät.
Vuonna 2022 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Hesburger avasi henkilöstöllemme anonyymin palautekanavan ja perusti palvelupuhelimen, josta henkilöstömme saa tukea työsuhdeasioissa.
- Hesburgerin ja Foodoran yhteistyön ansiosta kotiinkuljetustilaukset siirtyivät ravintoloissa nyt vain yhteen kanavaan. Tämä helpottaa ja sujuvoittaa ravintoloiden henkilökunnan työntekoa.
- Hesburgerin vahvisti koulutusorganisaatiotaan. Hesburger palkkasi vuonna 2022 koulutuspäällikön, joka kehittää entisestään ravintolahenkilöstön koulutuksia ja vahvistaa ammattiosaamista ravintoloissa. Koulutuskoordinaattorit aloittavat työt Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Bulgariassa.
- Hesburger kerää vuodessa talteen yli 10 tonnia värillistä muovia. Kerätyistä värillisistä pakkausmuoveista alettiin tehdä roskapusseja ravintoloihin. Hesburger kierrättää myös tuotannossa ja kuljetuksissa käytettävän kirkkaan muovikalvon.
- Hesburger siirtyi käyttämään Dolea-pillejä, joissa ei ole yhtään liimaa tai lisäaineita. Pillit voidaan kierrättää tavallisena paperijätteenä. Ne ovat täysin biohajoavia ja materiaali voidaan uusiokäyttää useaan kertaan. Pillit tehdään Suomessa ja niiden raaka-aine on suomalaista puukuitua.
- Aurinkopaneeleita asennettiin seuraaviin ravintoloihin:
Hesburger Martinlaakso Drive-in 266 kpl
Hesburger Pori Toripaviljonki 132 kpl
Hesburger Pori Tiilimäki Drive-in 73 kpl
Hesburger Järvenpää Helsingintie Drive-in 69 kpl
Hesburger Savonlinna Drive-in 34 kpl - Sähköautojen latauspisteitä asennettiin seuraavien ravintoloiden yhteyteen:
Hesburger Savonlinna Drive-in
Hesburger Turku Linja-autoasema
Vuonna 2023 toteutuneita vastuullisuusohjelman toimenpiteitä
- Panostus työntekijöiden koulutukseen näkyi Hesburgerin koulutusorganisaation vahvistamisena. Koulutuskoordinaattorit aloittavat työt keväällä 2023 Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Bulgariassa. Työntekijöille tuli myös uusi digitaalinen oppimisalusta, jonka avulla koulutamme ravintolahenkilökuntaa.
- Hesburgerilla on mahdollista opiskella esihenkilötehtäviin työn ohessa. HeseAkatemia on Hesburgerin sisäinen koulutusjärjestelmä, jonka avulla hampurilaistyöntekijöitä etenee työuralla yhä vaativimpiin tehtäviin. Vuonna 2023 on startannut myös Vuodessa ravintolapäälliköksi -koulutusohjelma, johon olemme saaneet osallistujia talon sisältä ja talon ulkopuolelta.
- Hesburger kehitti uuden asiakaskuitin yhdessä ohjelmistokehityskumppani Taisteen kanssa. Hesburger-ravintoloissa säästyy näin vuodessa noin 6000 kilometriä kuittipaperia, joka vastaa matkaa Suomesta Intiaan. Idea kuittiuudistukseen lähti liikkeelle ravintolahenkilökuntamme antamasta palautteesta.
- Viime vuosina ravintoloihin, jotka toimivat Hesburgerin omissa kiinteistöissä, on asennettu myös aurinkopaneeleita, joilla tuotetaan ravintolaan lämpöä tai sähköä. Panostus jatkui myös vuonna 2023. Vuonna 2023 28 Hesburger-ravintolaa käytti aurinkovoimaa.
- Hesburgerin ja Nesteen yhteistyö asemaverkoston osalta laajeni vuoden 2023 toukokuussa, kun Salo-Kivihovin liikenneasemalla avattiin Nesteen polttonesteiden jakelu. Nyt liikenneasemalta löytyy myös sähköautoilijoille suuritehoiset, laajan jänniteskaalan laturit.