Hesburgerin tuotteiden hiilijalanjälkiä

Tuotteidemme hiilijalanjäljet on arvioinut Luonnonvarakeskus (Luke). Hiilijalanjälki ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina (CO2e). Luken hiilijalanjälkiselvityksen tavoitteena oli Hesburgerin seuraavien tuotteiden hiilijalanjälkien arviointi:

Kerroshampurilainen, VEKE®-juustokasvishampurilainen, VEKE®-kasviskerroshampurilainen, VEKE®-soijatortilla, sekä VEKE®-soijatikku-annokset.

Tutkimus toteutettiin vuoden 2024 tammi- ja syyskuun välisenä aikana. Tutkimuksessa arvioitiin tuotteiden tuotantoketjujen eri vaiheissa syntyvät yleisimmät kasvihuonekaasut, eli hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) ja typpioksiduuli (N2O), jotka muunnettiin hiilidioksidiekvivalentti-kilogrammoiksi tuotetta kohden.

Tutkittavat tuotteet koostuvat useista raaka-aineista ja laskenta suoritettiin ns. karkeampana yksinkertaistettuna elinkaariarviointina. Työssä ei kerätty tietoja yksittäisten raaka-aineiden toimitusketjujen kaikista eri vaiheista eikä tehty yksityiskohtaista täysin tuotantoketjukohtaista arviota raaka-aineista. Hiilijalanjälkien tuottamisessa sovellettiin pääsääntöisesti aiempia tutkimuksia, tietopankki- ja kirjallisuustietoja hyödyntäen Hesburgerilta ja sen toimittajilta saatuja tietoja raaka-aineiden tuotannosta ja alkuperästä. Kartoitetuista tiedoista valittiin parhaiten tutkimukseen soveltuvat tiedot noudattaen varovaisuusperiaatetta, eli ts. tutkimuksessa pyrittiin varmistamaan, etteivät tuotteiden ilmastovaikutusarviot ole aliarvioitu.

Selvityksessä pyrittiin huomioimaan tuotteiden koko tuotannon elinkaari viljelynpanostuotannosta lopputuotteiden tarjoiluun ravintoloissa. Kuluttajavaihetta ei sisällytetty selvitykseen. Järjestelmärajauksiin pyrittiin sisällyttämään panosteollisuusketjut (lannoitteidena kalkin tuotanto), raaka-aineiden alkutuotanto (kasvinviljely, rehujen tuotanto ja eläinten kasvatus), välituotteiden valmistus, välituotteiden kuljetukset ja varastointi, ravintoloiden energiankulutus ja tuotantoketjun hävikki. Kaikkien elinkaarenvaiheiden täydellisestä sisällyttämisestä ei kuitenkaan voida olla täysin varmoja, sillä tutkimuksessa käytettiin paljon sellaisia kirjallisuustietoja, joiden järjestelmärajauksia ei ollut raportoitu yksiselitteisesti tai täydellisesti. Myöskään kaikkien kirjallisuustietojen kaikkia menetelmiä ei ole pystytty systemaattisesti yhtenäistämään, vaikka siihen on pyritty.

Lisäksi tässä selvityksessä sisällytettiin maankäytön ja maankäytön muutosten aiheuttamat viljelysmaan päästöt Euroopan Komission laskentaohjeistusten mukaisesti (Euroopan Komissio, 2021) systemaattisesti kaikille keskeisille raaka-aineille (pois lukien mausteet, lisäaineet ja muut vähäisissä määrissä käytetyt raaka-aineet). Eri alkuperämaiden viljelysmaan keskimääräiset maankäytön ja maankäytön muutosten päästöt laskettiin noudattaen Lehtilä ym. (2024, julkaisu vertaisarvioinnissa) menetelmää. Kaikista kirjallisuustiedoista poistettiin niihin mahdollisesti aiemmin sisällytetyt maankäytön muutokset.

Alkutuotannon ilmastovaikutusten arviointiin sovellettiin kirjallisuus- ja tietopankkitietoja tai Luken aikaisempia tutkimuksia. Jalostuksesta pyrittiin saamaan tuotantoketjukohtaisia tietoja tuotantotavoista, energiankulutuksista ja -tuotantotavoista, sekä tuotannon hyötysuhteesta ja hävikeistä. Hankkeessa kerättiin tarkempia tietoja myös Hesburgerin ravintoloista energiankulutusten ja hävikkien osalta.

Tulokset

Laskennan tulokset sekä maankäytön ja maankäytön muutosten päästöjen erittely on esitetty alla olevassa taulukossa.

Raaka-aineiden alkutuotanto sekä ravintoloiden sähkönkulutus ovat merkittävimmät hiilijalanjälkien lähteet (kerroshampurilaista lukuun ottamatta). Lisäksi vain kerroshampurilaisen hiilijalanjälkeen vaikuttaa olennaisesti tuotehävikki ravintolassa. Kuljetuksilla ja varastoinnilla Kaarinassa oli hyvin pieni vaikutus kaikkien tuotteiden hiilijalanjälkiin. Kerroshampurilaisen osalta maankäytön ja maankäytön muutosten vaikutus on merkittävä, ja myös VEKE® juusto-kasvis- ja VEKE®-kasviskerroshampurilaisen osalta olennainen.